hälsobalansen ljudbok

Vi vet egentligen precis vad vi behöver göra för att må mycket bättre, men väldigt få av oss gör det. Hälsobalansen innehåller läkaren Rangan Chatterjees samlade kunskap vad gäller vår hälsa. Hans patienter söker vård för att få en diagnos och medicin, men han uppmanar dem i stället att söka svaret i sin livsstil och menar att om vi bara levde mer medvetet skulle många av våra symptom försvinna av sig själva. Livsstil och mat är en kraftfull medicin och här väver han samman sina egna råd med den senaste vetenskapliga forskningen. Boken bygger på de fyra hälsonycklarna Vila, Mat, Rörelse och Sömn. Att hitta balansen mellan de fyra nycklarna – inte sträva efter perfektion inom de enskilda nycklarna – är grunden till en god hälsa. Om du tränar mycket och prestationsinriktat men sover dåligt kommer du ändå inte att må bra. Han ordinerar bland annat egentid i minst en kvart om dagen, periodisk fasta, mer promenader i vardagen och rutiner för sänggåendet som gör att du känner dig pigg när du vaknar. Enkla och inspirerande steg som lätt blir till en daglig rutin!

De fyra pelarna

Varje del påverkar vår kropp i stort sett alla andra delar. Denna bok tar en hel bild av din hälsa och välbefinnande, en som betraktar alla aspekter av ditt dagliga liv.

Genom att göra små, genomförbara förändringar i de fyra huvudområdena i ditt liv kan du skapa och bibehålla god hälsa – och undvika sjukdom. Det som betyder mest är balans över alla saker du gör.

1. Koppla av

Avkoppling eller brist på det är ett stort problem dessa dagar. Det moderna livet är stressigt – e-post, sociala medier, arbetstryck, brist på arbete / livsgränser, sköter barn och omsorg för äldre föräldrar. Avkoppling har aldrig varit viktigare än idag. I min bok ger jag enkla, handlingsbara strategier för att hjälpa dig att bygga avkoppling i de livligaste och mest hektiska livet.

2. Äta

Vad på jorden borde du äta för att hålla sig frisk? Det är frågan så många av mina patienter frågar mig varje dag. Problemet är att hälsosam kost har blivit oerhört komplicerad. Varje vecka finns det en ny rubrik som lovar den senaste maten. I min bok. Jag skisserar och förenklar principerna om hälsosam kost som kommer att fungera för dig oavsett vad din kost eller etisk preferens kring mat.

3. Rörelse

Moderna nivåer av fysisk inaktivitet har en skadlig effekt på vår hälsa. Många människor citerar brist på tid eller brist på tid att träna. I min bok delar jag med dig enkla strategier för att få mer rörelse i din vardag och hur du gör det roligt! Bäst av allt behöver du inte gå med i ett gym eller att klä upp i speciella kläder!

4. Sömn

Vi har oändliga distraktioner i dessa dagar för att hålla oss från våra sängar och även när vi kommer dit, får många av oss inte en fullständig föryngrande natt sömn. Under de senaste 16 åren har jag sett att majoriteten av människor med sömnproblem gör något i sin livsstil för att uträtta sin naturliga förmåga att sova. I min bok delar jag med dig enkla strategier för att sova bättre så att du mår bättre.

Om Dr. Rangan Chatterjee

Dr Rangan Chatterjee är en pionjär inom det framväxande området för progressiv medicin och förändrar det sätt som vi ser på sjukdom. Han är känd för att hitta grunden till människors problem genom att ta en 360 graders strategi för hälsa, vilket framhävdes i hans banbrytande BBC One TV-show, doktor i kammaren.

Han är bosatt läkare på BBC One’s Breakfast, en vanlig kommentator på BBC Radio och gav ett inspirerande TEDx-samtal om att sjukdomar försvinner. Han skriver för The Huffington Post, Mind Body Green och har en månads kolumn om livsstilmedicin i Top Sante. Han föreläsar regelbundet om sitt ämne vid evenemang och konferenser runt om i världen.

När människor försöker göra sin livsstil friskare, tenderar de att fokusera på två områden – deras kost och mängden motion de gör – men det finns mer för ett hälsosamt, lyckligt liv än det.

Så säger Dr Rangan Chatterjee, författare till den nya boken 4- pelareplanen (RRP £ 12,99, Penguin) , vilket föreslår, som du förmodligen redan har utarbetat, att det finns fyra faktorer att tänka på när man försöker göra positiva förändringar i din livsstil . Vad är dessa faktorer? Bra fråga, det är faktiskt den första vi frågade när vi pratade med Chatterjee.

Vad är de fyra pelarna?
”De fyra pelarna är avslappning, mat, rörelse och sömn”, säger Chatterjee. ”Många av oss känner igen betydelsen av mat och rörelse, men sömn och avkoppling är mycket undervärderade. Jag tycker mer och mer att många människors kost och rörelse inte är så illa, och snarare än att försöka bli perfekta på dessa områden, eller få en förbättring på 5%, är de mycket bättre om de fokuserar på andra pelare.

”Det handlar om balans, inte perfektion, och det är inte receptbelagt. Det är inte jag som talar om vad man ska göra. Det här är ett försök att skina en strålkastare på de saker du kan göra, som hjälper dig. ”

Du rekommenderar fem saker du kan göra för varje pelare i boken. Behöver folk göra dem alla?
”Det är uppriktigt att det blir väldigt svårt att göra allt 20. För de flesta av mina patienter verkar 12 vara rätt. Det räcker för att få dem att känna sig riktigt bra, men det är individuellt. Du kan personifiera denna plan. ”
De fyra pelarna
För en närmare titt på planen pratade vi med Chatterjee om varje pelare och bad om en rekommendation av en sak du kan prova från var och en.

Koppla av
Chatterjees fem åtgärder att försöka inkluderar att leva en dag i veckan utan skärm, eller se till att du äter minst en måltid om dagen vid ett bord utan en ansluten enhet bredvid dig.

”Jag börjar med avkoppling är för att jag tror att det är förmodligen den mest undervärderade delen av hälsan”, säger Chatterjee. ”Vi tycker att avkoppling är något vi ska passa in när vi har gjort allt annat, men tyvärr för många av oss slutar vi aldrig vår gör-lista.”
”Det här är bara ett ögonblick den dag då du trycker på pausknappen”, säger Chatterjee. ”Försök börja med bara två minuters meditation per dag. Den dagliga träningen kommer att börja få en enorm inverkan på din övergripande hälsa.

”Vi måste träna våra sinnen. Om du skulle köra London Marathon, skulle du inte gå för en jog runt blocket och säga att du inte kan göra det – du förstår att du måste träna din kropp för att göra ett maraton .

”Du kan medvetet lyssna på din favoritmusik på din telefon via hörlurar – så länge du inte rullar sociala medier samtidigt. Det finns också så många meditationsappar nu. Lugn är en av mina favoriter och det finns också Headspace.

”Du kan också försöka få 3-4-5 andning – du andas in för tre, håll för fyra och andas ut för fem. När vår andning är längre än vår andetag, aktiverar vi avslappningsdelen i vårt nervsystem.

”Sätt i din dagbok – klockan 19:00 stoppar jag allt och pluggar in i den här meditationsappen, eller klockan 7.30 gör jag 3-4-5 andas i fem minuter. Detta är möjligt för alla – du behöver bara börja. ”

Äta
Kostrådgivningen i 4- pelareplanen är borta från tanken att det finns en enstor-passar-all kost som kommer att fungera för alla. Istället rekommenderar det generella förändringar som du kan göra, vilket inkluderar att äta fem portioner olika grönsaker varje dag och dricka åtta glas vatten. En förändring som du kanske inte har övervägt, äter dock bara i ett strikt definierat fönster varje dag.

”Bra gjort! Utmärkt wellness och förebyggande verktyg, och vackert presenterad bok av Ranjan. Jag uppskattar väldigt de praktiska och grundläggande kärnprinciperna. Högt stödja alla mina klienter i deras ansträngningar att minska inflammation, minska fett, balansera humör och förbättra hälsan !!!” – Amazon review

”Jag är medlem i Diet Doctor där jag upptäckte Dr Chatterjee. När jag såg att han hade sin egen bok var jag glad över det! Boken är en avkopplande läsning med vackra bilder. Jag är glad jag köpte den och hoppas att han fortsätter att ha mer :)” -Amazon review

”Älska allt. Tack Dr Chatterjee för att sammanställa informationen och insikterna på ett så klart, koncist, lättförståeligt sätt! Slutligen en bra förklaring till hur våra kroppar fungerar som helhet.” Amazon review

”Inte ett stort fan av självhjälpsböcker, men den här boken är fantastisk. Skriven så lekmannen kan förstå, och denna Dr övar vad han predikar.” Amazon review

Intervju med Rangan Chatterjee

 

 

Lyssna gratis i 14 dagar på: Storytel.com Vi vet egentligen precis vad vi behöver göra för att må mycket bättre, men väldigt få av oss gör det. Hälsobalansen innehåller läkaren Rangan Chatterjees samlade kunskap vad gäller vår hälsa. Hans patienter söker vård för att få en diagnos och medicin, men han uppmanar dem i stället […]